sâmbătă, 7 aprilie 2012

Akihito, al 125-lea Împăratat al Japoniei, internat în spital


În vârsta de 77 de ani, actualul Împărat al Japoniei, Akihito, se află de câteva zile internat în spital din cauza unor probleme cauzate de febră, a declarat un membru al Casei Regale de Presă.

Împăratul Akihito este o figură simbolică în viaţa politică şi economică a Japoniei, însă se bucură de un respect deosebit în rândul populaţiei. Acesta s-a internat în urmă cu 2 zile datorită unei bronşite care s-a complicat, a adăugat un purtator de cuvânt care, conform protocolului a refuzat să-şi dea numele.

Aceasta este cea de-a doua spitalizare din acest an a Împăratului japonez. Prima spitalizare ce a avut loc în februarie și a vizat anumite afecţiuni coronare.

Tsugunomiya Akihito s-a născut pe 23 decembrie 1933, la Tokio, ca cel de-al cincilea copil şi prim fiu al Împăratului Hirohito şi a Împărătesei Nagato Kuniat.

Potrivit legendelor japoneze, Împăratul este un descendent direct al întemeietorului tronului Japonez, Jimmu în jurul anului 600 Î.Chr. La vârsta de 5 ani, potrivit obiceiului de la vremea respectivă, acesta a fost despărţit de către părinţii săi şi a fost educat de către diferiţi profesori şi tutori.

S-a căsătorit cu Michiko Shoda în 1959 şi a fost primul împărat care s-a căsătorit cu o persoană fără rang nobil. Din căsătorie au rezultat 3 copii: Prinţul Naruhito, Prinţul Akishino şi Prinţesa Sayako. Primul dintre aceştia este şi moştenitorul tronului regal.

Într-o intervenţie nemaiîntâlnită până atunci, împăratul Akihito a apărut la televizor după dezastruosul cutremur ce a zguduit Japonia. În interviul televizat de pe data de 16 martie acesta îndemna poporul japonez la solidaritate, curaj şi compasiune faţă de cei ce traversează momente grele datorită cataclismului.

,,Sper din tot sufletul că victimele dezastrului nu vor renunţa nicicând la speranţă, vor avea grijă de ei şi vor fi tari pentru mâine! ”, declară aceasta în discursul rostit cu calm în faţa întregului popor japonez. ,,Doresc de asemenea, ca fiecare să-şi amintească de cei care au fost afectaţi de cutremur şi să-i sprijine atât cât le stă în putinţă să se refacă”, a mai adăugat Împăratul.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu