sâmbătă, 7 aprilie 2012

Atac asupra militanţilor somalezi


În jur de 10 civili au fost ucişi şi alţi 50 răniţi după raidul întreprins de avioane Kenyene asupra militanţilor somalezi al-Shabab.

Un purtător de cuvânt, Kenyan, a declarat pentru BBC că avioanele sale au ţintit împrejurimile oraşului Jilib. Acesta afirma că mai mulţi luptători ai al-Quaeda au fost ucişi.

Pe de altă parte, organizaţia Medicii Fără Frontiere spune că atacul a lovit şi o tabără de refugiaţi, omorând trei civili.

Kenya acuză membrii al-Shabab atât pentru atacurile frecvente asupra forţelor de securitate de la graniţa nord-estică, cât şi de mai multe răpiri. Forţele Kenyene s-au deplasat de-a lungul graniţei pentru a-i urmări pe membrii acestei grupări.

,,Am primit informaţii că unul dintre conducătorii al-Shabab se va afla în tabăra din Jilib şi de aceea am întreprins acest raid”, declara Maj Emmanuel Chirchir, purtătorul de cuvânt al armatei kenyene. ,,În momentul de faţă avem confirmarea că 10 luptători al-Shabab au fost uciţi şi alţi 47 răniţi”, continuă acelaşi oficial. Totodată, acesta a afirmat că nu au fost atacate tabere civile, negând astfel faptul că un număr de pesoane civile ar fi fost ucise.

 Medici Fără Frontiere declară însă că majoritatea persoanelor rănite nu erau luptători al-Shabab, ci femei şi copii.

Gruparea al-Shabab, care controlează cea mai mare parte din sudul Somaliei, neagă răpirile de care este acuzată şi avertizează Kenya să işi retragă trupele din Somalia pentru a evita vărsările de sânge.

Grupul Islamist este blocat într-o bătălie cu forţele guvernului de tranziţie pentru a dobândi controlul unei părţi din ţară, în prezent în afara puterii sale, în special capitala Mogadishu. În prezent, guvernul somalez controlează foarte puţine teritorii, dar se bucură de sprijinul câtorva grupări militare răspândite în diverse regiuni ale ţării, precum şi de sprijinul comunităţii internaţionale.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu