vineri, 6 aprilie 2012

Conflictul din Siria: ,, Soldaţi şi poliţişti ucişi în Rastan"


Șapte soldați și polițiști sirieni au fost uciși în cursul ciocnirilor cu forțele care se opun președintelui Bashar al-Asaad în cel mai important oraș al regiunii Rastan, declară agenția națională de presă SENA.

În același timp, cel puțin trei civili și-au pierdut viața în provincia vecină. Noutățile vin pe fondul dezertărilor în masă a rebelilor din Rastan.

Între timp, Statele Unite au condamnat atacul asupra ambasadorului american Robert Ford, care a fost întâmpinat cu pietre și roți de către un grup de protestatari. El se pregătea să se întâlnească cu o persoană importantă din rândul opoziției, Hassan Abdul Azim. Oficialii americani au declarat că mulțimea s-a manifestat cu violență și au avariat serios vehicolul ambasadorului, dar că acesta nu a fost rănit. Statele Unite declară de asemenea că nu intenționează să-și retragă ambasadorul.

SANA a citat un purtător de cuvânt al armatei care afirma că în regiunea Rastan, unitățile armatei și-au îndeplinit cu succes îndatoririle și în urma unei acțiuni, acestea au arestat un grup înarmat, confiscându-le explozibilii și muniția. Acesta a mai adăugat că șapte soldați și membrii ai forțelor de păstrare a ordinii au fost uciși și alți 32 răniți.

”Membrii armatei îi urmăresc pe teroriști pentru a restaura securitatea și stabilitatea regiunii Rastan precum și a cetățenilor săi”.

În același timp, observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că cel puțin trei civili au fost uciși în regiunea Homs, în această serie de confruntări.

Corespondenții spun că majoritatea forțelor de securitate Siriene a rămas fidelă președintelui în exercițiu, Bashar al-Asaad, dar că dezertorii și-au format propriile lor unități în zona Rastan, situată la aproximativ 180 km de Damac, și privită ca fiind una din cele mai importante regiuni de recrutare a militarilor din rândul musulmanilor suniți. Armata are în componența sa, în cea mai mare majoritate, ofițeri provenind din rândul minorității Alawite, din care face parte și familia Președintelui al-Assad, însă majoritatea soldaților sunt suniți. În momentul de față, există cel puțin 1000 de dezertori care luptă împotriva forțelor guvernamentale.

Secretarul de Stat American, Hillary Clinton, a declarat că atacul asupra ambasadorului Statelor Unite la Damasc a fost unul neanunțat și l-a condamnat în termenii cei mai duri.

Ea a lăudat curajul ambasadorului Robert Ford pentru rolul său vital în ”suținerea aspirațiilor legitime” ale poporului Sirian.

Guvernul sirian susține că se află în plin proces de introducere a reformelor și discutând cu membrii opoziției acuză acținile de îngreunare ale acestor reforme de către grupările armate.

Siria se afla sub presiune internațională pentru a opri folosirea forței împotriva demonstrațiilor începute în urmă cu șase luni. Se estimează că de atunci peste 2700 de persoane au fost ucise.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu