vineri, 6 aprilie 2012

Coşmarul continuă pentru populaţia niponă


Un nou cutremur în Japonia

O nouă replică a cutremurului de luna trecută a zguduit, joi, coasta nord-estică a Japoniei. Totodată, o avertizare de tsunami a fost instituită pentru coasta deja devastată de catastrofa din luna martie, ce a afectat grav o centrală nucleară. Avertizarea a fost ridicată după ceva timp, deoarece nu s-a raportat formarea vreunui val uriaş. “Nu s-au înegistrat daune la centrala nucleară Fukushima Daiichi” , au declarat operatorii TEPCO (Tokyo Electric Power Co), după cutremurul ce a avut o magnitudine de 7.4 pe scara Richter.

Măsuri de precauţie pentru muncitorii de la centrala atomică

Muncitorii ce se străduiesc să aducă centrala sub control au fost evacuaţi la scurt timp după miezul nopţii, puţin după ce replica a lovit coasta Japoneză. Părţi întinse din nordul Japoniei, unde infrastructura a fost puternic afectată de către cutremurul şi tsunamiul de pe 11 martie, sunt în continuare fără electricitate după cea mai puternică replică dintre multele ce au avut loc de la evenimentul ce a ucis mii de oameni. Toru Hanai, un fotograf din Oshu, aflat lângă epicentrul cutremurului, afirma că după replică, hotelul unde era cazat a rămas fără electricitate, iar conductele de apă au explodat: “Absolut totul a căzut pe jos. Camera mea este într-un dezastru complet şi în cea mai mare parte a zonei în care mă aflu, electricitatea este întreruptă.”

În capitala Tokyo, clădirile au fost zguduite

"Nu a început ca un cutremur puternic, dar în scurt timp clădirile au început să se zguduie puternic”, a declarat pentru agenţia de presă Reuters un martor al cutremurului.

“La ora locală 01:30 a.m., şapte persoane erau raportate ca fiind rănite, doi dintre ei serios”, a adăugat purtătorul de cuvânt al poliţiei locale.

Luna trecută, un cutermur uriaş având magnitudinea 9.0 pe scara Richter, a generat un val uriaş care a măturat în calea sa toată Coasta Japoneză. Au murit în acest incident 28.000 de persoane.

Dezastrul a afectat grav şi industria niponă. A avut totodată consecinţe grele asupra alimentării cu apă şi energie a cetăţenilor. Încă nu este clar dacă această replică va avea aceleaşi consecinţe.

La centrala nucleară Fukushima, TEPCO declara că are loc în continuare introducerea de azot în reactorul număul 1, după ce, până în prezent, nu au mai fost raportate probleme suplimentare.

Inginerii care au izolat o scurgere de apă cu conţinut radioactiv ridicat, pompează azot într-unul din reactoare pentru a preveni explozia hidrogenului aflat în incinta acestuia. De asemenea, aceştia vor începe să facă acelaşi lucru şi în alte două reactoare.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu