sâmbătă, 7 aprilie 2012

Criza italiană. Mario Monti, noul prim-ministru al Italiei


Mario Monti a fost însărcinat cu formarea unui nou Guvern. Guvernul va trebui să se confrunte cu criza acută a datoriilor ce au condus la demisia lui Silvio Berlusconi.

Monti, fost Comisar European, a declarat că intenţionează să pornească discuţii urgente cu membrii cabinetului său în vederea rezolvării problemelor financiare.

Majoritatea partidelor, incluzându-l pe cel al fostului premier, Silvio Berlusconi, au aprobat nominalizarea sa la fotoliul de prim-minsitru.

Candidatura lui Mario Monti a fost anunţată dupa ce preşedintele Italiei, Georgio Napoletano, a petrecut întreaga zi de duminică în numai puţin de 17 întâlniri cu membrii celor mai importante partide politice din ţară.

Vorbind cu reporterii la scurt dimp după desemnarea sa, acesta a declarat: ,,Italia ar trebui sa fie un element de stabilitate în Europa şi nu unul de vulnerabilitate”. Acesta a mai adăugat că va respecta Parlamentul italian şi va demara de urgenţă consultări cu toate forţele politice care-l compun, refuzând în acelaşi timp să dea un calendar pentru formarea noului Guvern sau informaţii despre alcătuirea acestuia.

Tehnocratul Mario Monti, un respectat economist, este exact genul de persoană pe care pieţele străine aveau nevoie să-o vadă confruntându-se cu această situaţie de criză, a declarat reporterul BBC la Roma, Alan Johnston. Numirea lui Monti vine la doar două zile după ce Grecia, sub presiunea europeană a inaugurat noul Guvern tehnocrat menit să rezolve problemele cu care aceasta se confruntă.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu