sâmbătă, 7 aprilie 2012

Evadaţi din Libia



,,Ciocniri violente au avut loc între armata nigeriană şi membrii unui convoi înarmat ce călătorea prin deşertul din Libia spre statul Mali”, au declarat forţele de securitate nigeriene.

Treisprezece membrii ai grupului au fost ucişi şi câţiva dintre ei au fost capturaţi în cursul luptelor ce au avut loc în cursul zilei de duminică.

Un comunicat oficial al guvernului nigerian a confirmat aceste ciocniri dar nu au precizat de unde provenea convoiul şi nici unde se îndrepta.

În regiune se ştie că operează atât luptători din vechiul regim libian cât şi triburi africane de etnie tuareg sau militanţi islamişti. Este cunoscut faptul că o parte din etnicii tuareg au luptat de partea colonelului Muammar Gaddafi, fostul conducător al Libiei în timpul conflictului ce s-a încheiat cu uciderea acestuia.

Serge Hilpron, directorul postului Radio Nomad, un post de radio ce emite în nordul Nigerului a declarat pentru Associated Press că sursele sale indică faptul că din caravană făceau parte atât simpatizanţi libieni ai vechiului regim cât şi membri ai comunităţii etnice tuareg.

,,Datorită situaţiei din Libia, mulţi traficanţi de arme sunt întâlniţi în această perioadă îndreptându-se spre Libia pentru a lua multele arme rămase în urma războiului ce tocmai s-a încheiat. Scopul lor este acela de a vinde armele grupării al-Quaeda”.

Un ofiţer care a participat la această acţiune susţine pentru Reuters că membrii convoiului erau luptători ai regimului pro-Gaddafi, recent înlăturat, şi că erau conduşi prin deşert de către membri ai triburilor africane tuareg. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Abuja au declarat pentru BBC că un al doilea convoi cu arme a fost interceptat în cursul zilei de marţi însă nu a oferit detalii suplimentare.

Au existat anumite informaţii că unul din fii colonelului Muammar Gaddafi ar fi fugit din Libia pe această cale, deoarece fostul conducător Libian a fost un puternic susţinător al triburilor tuareg.

Experţii în securitate se aşteaptă ca în urma situaţiei din Libia, ramura grupării islamiste al-Quaeda ce activează în acestă regiune să intre în posesia unui numar semnificativ de arme şi a unei cantităţi semnificative de muniţie care va facilita desfăşurarea activităţilor teroriste.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu