vineri, 6 aprilie 2012

Libia


Liderul rebelilor libieni acuză faptul că NATO i-a părăsit pe civili Generalul Abdul Fattah Younis, liderul rebelilor, acuză că NATO nu întreprinde nicio acţiune, în timp ce forţele fidele lui Ghadafi omoară civili în Misrata: “Dacă NATO va aşteapta încă o săptămână fără să intervină, populaţia oraşului Misrata va fi confruntată cu perspectiva exterminării”, a declarat Abdul Fattah Younis.

O coaliţie sub conducerea NATO, având mandatul Naţiunilor Unite, are în prezent misiunea de a proteja civilii libieni prin instituirea unei zone de interdicţie aeriene, precum şi prin atacarea de ţinte la sol prin intermediul aviaţiei.

Abdul Fattah Younis, liderul rebelilor libieni: “NATO nu face nimic !”

Generalul Younis acuză NATO că “nu face nimic”, în ciuda mandatului pe care această organizaţie îl posedă. Acelaşi Younis reclamă greoiul proces birocratic ce face ca forţelor NATO să le trebuiască ore întregi până să răspundă evenimentelor ce au loc la sol. În acelaşi timp, organizaţia mai sus amintită declară că se teme ca în timpul raidurilor aeriene să nu fie ucişi civili libieni, însă liderul rebelilor susţine că nu mai există civili acolo unde se află forţe pro-guvernamentale.

În declaraţiile NATO, se arată faptul că în urma raidurilor aeriene întreprinse de coaliţia militară multinaţională, capacitatea de luptă a forţelor fidele colonelului Ghadafi a fost redusă cu o treime, însă aceste forţe au mutat în mod deliberat armamentul în zone locuite de civili în vederea împiedicării raidurilor aeriene.

Mark van Uhm, ofiţer superior in cadrul NATO: “Civilii sunt folosiţi ca scuturi umane”

Generalul Mark van Uhm, ofiţer superior în cadrul NATO, declara că nu va întreprinde acţiuni armate atâta timp cât civilii sunt folosiţi ca scuturi umane. Acesta a adăugat că forţele pro-Ghadafi se orientează în prezent spre a folosi tot mai multe vehicule uşoare, păstrând ascuns echipamentul greu, cum ar fi tancurile şi vehiculele blindate. Totodată, liderul rebelilor libieni afirmă că dacă NATO nu intervine cât mai curând, Misrata nu va mai exista: “Nu veți mai găsi pe nimeni”, a adăugat acesta.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu