sâmbătă, 7 aprilie 2012

Lucas Papademos este noul prim-ministru al Greciei


Fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos a fost numit în funcţia de prim-ministru al Greciei. După mai multe zile de negocieri, Papademos a declarat că preia situaţia Greciei dintr-un punct critic.

Liderii celor mai importante trei partide ce au responsabilitatea de a forma noul Guvern de uniune naţională au avut mai multe întâlniri săptămâna asta cu preşedintele Greciei în încercarea de a ajunge la o înţelegere.

,,Majoritatea grecilor speră că aceste veşti vor aduce stabilitate în plină criză financiară în care statul lor se află", declară mai mulţi corespondenţi străini.

Lucas Papademos, în vârstă de 64 de ani şi care nu este membru al Parlamentului, va conduce Guvernul interimar până la alegerile ce vor avea loc în luna februarie 2012.

Principala sarcină a noului Guvern va fi să se asigure că Grecia va putea sa-şi onoreze toate obligaţiile financiare prin acceptarea împrumutului de 130 de miliarde de Euro. Bani veniţi drept pachet de salvare din partea partenerilor din spaţiul european precum şi din partea Fondului Monetar Internaţional.

,,Preşedintele, la recomandarea liderilor politici care au participat la întâlniri, l-a însărcinat pe Lucas Papademos să formeze noul guvern”, a declarat în Parlamentul Greciei purtătorul de cuvânt al preşedenţiei. Un oficial al aceleiaşi instituţii a declarat că noul Guvern îşi va intra în atribuţiuni vineri, la ora 12:00 GMT.

În momentul de faţă contextul european este unul extrem de vulnerabil. În ciuda faptului că Angela Merkel, cancelarul Germaniei a negat afirmaţiile prin care împreună cu Franţa ar intenţiona crearea unei zone Euro restranse, insistând în acelaşi timp ca singurul scop în momentul de faţă este stabilizarea zonei Euro.

În acelasi timp oficialii UE au revizuit prognozele de creştere economică de la 1,8% la 0.5%, insistând deasemenea ca riscul intrării în recesiune economică este tot mai prezent.

Noul prim-ministru grec, după anunţarea numirii sale în funcţie a declarat că ,,misiunea nu va fi una uşoară, dar sunt convins că problemele se vor rezolva mai repede şi mai eficient atât timp cât există consens şi unitate”. El a mai adăugat că prima sa prioritate, împreună cu cea a Guvernului de tranziţie pe care îl va forma va fi să ratifice împrumutul acordat de UE şi să implementeze politicile legate de acesta. Acestea vor implica o noua rundă de măsuri de austeritate, care deja s-au dovedit extrem de nepopulare printre greci.

Lucas Papademos îl înlocuieste în funcţia de prim-ministru pe Giorgios Papandreou, dupa ce acesta a fost nevoit să demisioneze după o propunere dezastruoasă de referendum asupra pachetului de salvare oferit de ţarile din zona Euro. Ideea referendumului a fost abandonată, nu însă înainte de a bulversa activitatea politica şi financiară din majoritatea ţărilor implicate în criză. Acest fapt a condus la demisia lui Papandreou, deşi cu o zi înainte trecuse la limită testul votului de încredere în Parlamentul grec.

În acelaşi timp, şi în Italia se speculează schimbarea primului ministru, Silvio Berlusconi cu Mario Monti, fost Comisar European.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu