sâmbătă, 7 aprilie 2012

Noua coaliţie de guvernământ în Grecia


Parlamentarii greci s-au pus de acord să formeze un guvern de coaliţie din care să nu facă însă parte Georgis Papanderu, actualul prim ministru, care urmează să-şi prezinte demisia. Printr-un comunicat oficial dat publicităţii de liderii greci ai principalelor formaţiuni politice întruniţi la Atena, se arată de asemenea că în cursul zilei de luni va fi ales şi noul ministru al Guvernului de Uniune Naţională. Numele cel mai vehiculat pentru această funcţie este cel al actualului ministru al finanţelor, Evanghelos Venizelos.

Actualul prim-ministru şi lider al Partidului Socialist, împreună cu Antonis Samaras, reprezentantul principalului partid de opoziţie, s-au întâlnit în cursul zilei de duminică în prezenţa preşedintelui grec, Karolos Papoulias.

Purtătorul de cuvânt al principalului partid de opoziţie elen, Partidul Noua Democraţie, a declarat că formaţiunea sa este pe deplin satisfăcută de rezultatul negocierilor. În cursul zilei de vineri, Georgis Papandreou a obţinut la limită votul de încredere al Parlamentului, declarând că intenţionează să formeze un guvern de uniune naţională, invitând astfel şi opoziţia să ia parte la formarea noului executiv. Acesta, prin vocea preşedintelui său, Antonis Samaras a refuzat categoric oferta, după ce anterior aceştia s-au găsit într-o puternică controversă legată de data alegerilor, actuala putere dorind amânarea acestora, iar opoziţia dorind alegerile anticipate cât mai devreme. Condiţia participării la guvernare a fost aceea că actualul premier elen să demisioneze, fapt care de altfel se va şi întâmpla.

În cursul lunii trecute, Grecia obţinuse promisiunile ferme din partea Uniunii Europene de ştergere a datoriei externe cu 50% şi acordarea unui împrumut acesteia în valoare de 130 miliarde de euro, condiţionând acordarea acestor facilităţi financiare de aplicare a unor măsuri stricte de reforme şi de implementare a unei strategii economice anti-criză incluzând măsuri de austeritate pentru populaţie şi restrângeri de cheltuieli în toate domeniile, în special cele aparţinând administraţiei publice.

Actualul prim-ministru, Georgis Papandreou, a aruncat practic în panică întreaga comunitate europeană prin anunţul făcut săptămâna trecută prin care îşi exprima intenţia de a supune pachetul de măsuri anti-criză impus de UE unui referendum. Cum toate ţările s-ar fi aşteptat ca măsurile de austeritate să fie respinse de către populaţie, iar împrumutul acordat Greciei să fie anulat, adâncind şi mai mult criza din cadrul Uniunii Europene, a fost cerută anularea organizării referendumului de către toţi reprezentanţii guvernelor europene, dar şi de cel american sau chinez.

O întâlnire cu miniştrii de finanţe ai ţărilor din Uniunea Eurpoeană va avea loc în cursul zilei de luni, fapt ce adaugă o presiune suplimentară pe umerii Greciei, care în momentul de faţă se străduieşte să găsească o soluţie de ieşire atât din criza financiară în care se află, cât şi din cea politică.


Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu