sâmbătă, 7 aprilie 2012

Noul raid aerian al Israelului asupra Fâşiei Gaza



Un palestinian a fost ucis în timpul unui raid aerian întreprins de forţele israeliene asupra teritoriilor din Fâşia Gaza, la doar câteva ore după ce Egiptul părea că intermediase un armistiţiu.

O altă persoană a fost rănită în timpul atacului la graniţa sudică a oraşului Rafah. Israelul declară că cei doi se pregăteau să lanseze o rachetă.

Egiptul reuşise să obţină din partea celor două părţi un acord de încetare a focului după ce ultimile atacuri Israeliene asupra teritoriilor din fâşia Gaza au ucis 9 militanţi palestinieni. Violenţele sunt cele mai grave de la ultimul schimb de prizonieri ce a avut loc între cele două tabere.

Luna aceasta, 477 de prizonieri palestinieni au fost eliberaţi din închisorile israeliene, în schimbul eliberării soldatului Gilad Shalit. Încă 500 de prizonieri palestieni ar fi trebuit eliberaţi în cursul acestui an ca parte a acordului dintre Israel si Hamas, gruparea militantă islamistă care guvernează Gaza. Noua escaladare a violenţelor ar putea duce la eşecul demersurilor de pace. Printre cei eliberaţi în urma acestui prim schimb, se află şi membri ai Jihadului Islamic, implicaţi în violenţele din această duminică.

Potrivit agenţiei de ştiri AFP, în atacul de sâmbătă, martorii au declarat că persoana decedată este Ahmed Jarghun, un militant din aripa armată a Frontului Democrat de Eliberare a Palestinei (DFLP). Persoana rănită se pare că era, de asemenea, militant al DFLP.

Armistiţiul ar fi trebuit să înceapă la ora 01:00 GMT, însă oficialii israelieni declară că schimbul de focuri a continuat şi duminică. Purtătorul de cuvânt al poliţiei a declarat pentru AFP că nu mai puţin de 12 rachete au fost lansate asupra Israelului în cursul nopţii, ultima dintre ele în jurul orei locale 07:00 (05:00 GMT). Potrivit agenţiei de presă Associated Press, citând o declaraţie oficială a armatei israeliene, raidul a vizat şase regiuni în care activau militanţi islamişti.

Oficialităţile israeliene au închis şcolile pe o rază de 40 km în jurul Fâşiei Gaza, precum şi Universitatea din Beersheba, ce ar fi trebuit să-şi înceapă cursurile duminică.

Totodată, Israelul declară că nu mai puţin de 38 de rachete şi mortiere au fost lansate începând cu sâmbătă asupra teritoriilor sale, în urma cărora o persoană a fost ucisă în oraşul Ashkelon şi alte patru au fost rănite.

Un purtător de cuvânt al ministerului Sănătăţii din Gaza a declarat că nouă persoane au fost ucise şi alte 15 rănite, în urma atacurilor întreprinse asupra militanţilor Jihadului Islamic.

Jihadul Islamic a confirmat faptul că cinci dintre militanţii săi au fost ucişi în cursul atacului asupra oraşului Rafah, printre care şi unul din lederii săi, Ahmed al-Sheikh Khalil. Tot aceştia mai adaugă că dimensiunile represaliilor vor fi pe măsura pierderilor suferite.

Jihadul Islamic este o grupare militară ce activează în Fâşia Gaza, însă nu este afiliată în mod direct la Hamas.



Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu