vineri, 6 aprilie 2012

Pieţele financiare externe între speranţă şi neîncredere


Sfârşitul de săptămână, care tocmai s-a încheiat, a fost unul fără odihnă pentru responsabilii cu finanţele din Spania şi Italia. Cei afectaţi sunt reprezentanţii Băncii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi reprezentanţii Guvernelor din zona euro care au analizat cu atenţie toate mijloacele de susţinere ale Guvernului Spaniol şi cel Italian în a-şi administra problemele financiare.

alt

La sfârşitul săptămânii trecute, pe fondul temerilor ridicate la adresa Spaniei şi Italiei, care prevedeau o apropiată intrare în incapacitate de plată a acestora, precum şi iminentul apel al acestora la împrumuturi externe pe fondul deficitului bugetar mare, bursele Europene au trecut printr-un şoc. La acestea s-a adăugat şi scăderea ratingului de ţară pentru economia Statelor Unite de la AAA la AA+ (explicație) de către organizaţia Standard&Pool’s, fapt ce a condus ca, la închiderea sedinţelor de tranzacţionare, toate bursele din ţările europene să înregistreze scăderi semnificative ale indicilor bursieri.

Tot în cursul acestei săptămâni, după ce Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a avertizat asupra faptului că criza datoriilor riscă să se extindă, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat că în eventualitatea unei escaladări a situaţiei tensionate pe pieţele spaniolă şi italiană, Germania îşi declină sprijinul în favoarea acestor ţări, deoarcece economiile acestora sunt prea mari, au prea multe datorii. În aceste condiţii, Gemania nu poate susţine un asemenea efort financiar, iar îngrijorarea a atins cote maxime.

Din zona Euro afectată de criza datoriilor fac parte Grecia, Irlanda şi Portugalia, ţări încadrate generic în zona periferică. La acestea, iată, riscă să se adauge Spania şi Italia.

Guvernul Italian şi cel Spaniol au primit ultimatumuri de la Banca Europeană

Drept urmare, duminică, într-o acţiune fără precedent, a avut loc o teleconferinţă la care au participat toţi guvernatorii Băncii Europene, responsabili ale celor 17 ţări în care a fost adoptată moneda unică europeană. Potrivit unui oficial al Băncii Europene, citat de agenţia de ştiri Reuters, preşedintele băncii, Jean-Claude Trichet, a cerut o decizie finală în ceea ce priveşte cumpărarea de bilete de obligaţiuni de la Guvernul Italian şi Spaniol.

Între timp, bursele din Orientul Mijlociu, deschise pentru tranzacţionare, au înregistrat duminică pierderi majore: TASE, indicele bursier de la Tel Aviv scăzând cu 7%, iar cel egiptean cu 4%.

Banca Europeană a anunţat în mod oficial disponibilitatea de răscumpărare parţială a datoriiilor Spaniei şi Italiei. Ca urmare, la începutul zilei, pieţele europene au simţit o stabilizare şi o învigorare, fapt ce a condus la creşterea tranzacţiilor faţă de săptămâna trecută.

Cu toate acestea, situaţia financiară se păstrează volatilă, deoarece încrederea investitorilor poate fi motivată doar de creşteri economice stabile care, momentan, întârzie să apară. Temerile privitoare la o încetinire globală a economiilor s-au reflectat în cotaţiile pentru gramul de aur şi pentru barilul de petrol.

Aurul, care este văzut ca o investiţie sigură în momente de incertitudine economică, a atins un nou record de 60.12$/gram, în timp ce preţul pentru barilul de petrol a înregistrat o scădere cu 2.8%, ajungând la 84.44$. Tot ca dovadă a volatilităţii pieţelor financiare, după creşterile înregistrate în dimineaţa zile de 7 august, ca urmare a mişcării Băncii Europene, indicii bursieri au început să scadă din nou în jurul prânzului cu valori între 0.94% (Nasdaq) şi 2.59% (Dax-Indicele bursier German).

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu