sâmbătă, 7 aprilie 2012

Preşedintele Siriei avertizează statele din vest


Preşedintele Sirian, Bashar al-Assad a avertizat asupra faptului că, dacă ţările occidentale vor interveni în ţara sa, ar putea provoca o reacţie puternică din partea statului sau.

Corespondentul BBC în regiune, Jim Muir, observa faptul că tendinţa în tensiunile ce au loc acolo se îndreaptă mai degrabă către rezistenţa armată decât spre demonstraţii paşnice.

Într-un interviu rar acordat de către preşedintele sirian al-Assad, pentru ziarul Sunday Telegraph, acesta declara că posibila intervenţie a ţărilor occidentale în chestiunile interne din Siria ar putea conduce la un ,,al doilea Afganistan”.

Naţiunile Unite şi-au reînoit îndemnul de încetare a represiunilor, iar China a avertizat Siria că situaţia nu mai poate continua.

Potrivit celor două tabere, un număr de peste 50 de civili şi membri ai forţelor de securitate au fost ucişi numai în cursul zilei de sâmbătă.

Activiştii antiguvernamentali declară că 21 de civili au fost ucişi în cursul unui atac al armatei siriene care a pătruns cu tancurile într-una dintre reginunile istorice ale oraşului Homs. Purtătorii de cuvânt ai oficialităţilor siriene susţin că 20 de soldaţi au fost ucişi în Homs, iar încă 10 membri ai forţelor de securitate au murit în urma unei ambuscade ce a avut loc în provincia Idlib.

De la începutul protestelor ce au izbucnit în luna martie a acestui an, peste 3000 de persoane au fost ucise.

Bashar al-Assad a declarat pentru publicaţia britanică faptul că problemele din Siria riscă să erupă în întreaga regiune, iar dacă statele occidentale vor interveni urmărind să dezbine Siria, aceasta va conduce la fărămiţarea întregii regiuni, conducând în final la crearea unui ,,nou Afganistan sau chiar a mai multor”.

Preşedintele Assad admite că s-au produs multe greşeli din partea forţelor sale de securitate, mai ales în prima parte a izbucnirii conflictului, dar ziarul britanic declara că preşedintele a insistat că acum sunt vizaţi exclusiv ,,teroriştii”.

El a mai adăugat că statul său a răspuns într-un mod diferit la Primăvara Arabă, faţă de modul în care au făcut-o celelalte state: ,,Nu am mers pe drumul unei guvernări rigide: la o săptămână de la începerea protestelor am şi demarat procesul de reformă”.

Sâmbătă, două dintre cele mai importante organizaţii Siriene: observatorii pentru drepturile omului şi Comitetul Local de Coordonare au declarat că s-au auzit focuri de armă în regiunea Baba Amr din oraşul Homs. Agenţia de ştiri Reuters a declarat că o persoană a fost ucisă de către un lunetist şi altele două au fost ucise în timpul unui schimb de focuri dintre forţele de securitate proguvernamentale şi luptătorii din oraş. Activiştii antiguvernamentali susţin că 21 de civili au fost ucişi sâmbătă, dintre care 12 în Hama şi trei în Homs. Associated Press afirmă că mai multe razii şi arestări au avut loc în jurul oraşului Deir el-Zour.

,,În urmă cu câteva zile, într-un alt incident în împrejurimile oraşului Homs, în jur de 20 de soldaţi sirieni au fost ucişi şi alţi 53 de răniţi în cursul unor ciocniri cu presupuşi dezertori din rândurile armatei”, declara France Press.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu