vineri, 6 aprilie 2012

Primul bărbat vindecat de HIV


De la descoperirea virusului HIV în urmă cu 30 de ai, peste 30 de milioane de oameni au murit din cauza sa, şi această boală continuă să se răspândească cu o viteză de 7000 de persoane zilnic, spun Naţiunile Unite.

Şi atunci când vine vorba despre acest virus devastator, nu prea este loc de veşti bune. Poate tocmai de aceea povestea omului de ştiinţă numit "pacientul din Berlin" este atât de remarcabilă şi a generat atât de mult interes în rândul celor preocupaţi de acest subiect.

Timothy Ray Brown suferea atât de leucemie, cât şi de HIV în momentul în care a primit un transplant de celule stem extrase din măduva osoasă în Berlin, în anul 2007. Transplantul a venit de la o perosană imună la virusul HIV, iar oamenii de ştiinţă spun că doar aproximativ 1% din perosoanele de rasă „Caucaziană” sunt imune la acest virus. De asemenea, ei susţin că această imunitate se datorează unor trăsături genetice dobândite în urmă cu secole, ca măsură de rezistentă la epidemiile de ciumă care apăruseră în acea perioadă. Prin adaptare genetică, imunitatea la ciumă s-a adaptat şi a evoluat spre imunitate la virusul HIV.

Ce s-a întâmplat pe urmă a uimit zecile de oameni de ştiinţă care îl monitorizau pe Timothy Ray Brown, "pacientul Berlinez". “ His HIV went away!”

"Nu mai prezintă nicio urmă de viruşi replicanţi şi în momentul de faţă nu mai ia niciun fel de tratament, şi probabil nu va mai avea probleme cu virusul HIV", declara doctorul său, Gero Huetter, pentru agenţia de presă Reuters. Brown trăieşte în prezent în San Francisco şi suferă doar de câteva efecte neurologice minore datorate operaţiei de transplant. "Sunt incredibil de fericit!", declara aceasta în legătură cu acest incredibil tratament.

Evoluţia medicamentelor anti-retrovirale în anii 1990 a fost primul semn de speranţă în tratamentul acestei boli, transformând-o dintr-o boală incurabilă, într-o maladie cronică cu care se poate trăi pentru zeci de ani. Cu toate acestea, cocktail-ul miraculos de medicamente este extrem de scump, costurile ridicându-se la mai mult de 13 miliarde de dolari doar în ţările în curs de dezvoltare, potrivit Reuters, iar aceste costuri sunt aşteptate să se tripleze în următorii 20 de ani. Acest fapt îngrijorează bolnavii de HIV, care este posibil să nu îşi mai permită tratamenul.

Cu toate că povestea lui Brown este una remarcabilă, oamenii de ştiinţă au avertizat că transplantul de maduvă osoasă poate fi fatal şi nu există nici o posibilitate ca tratamentul aplicat în acest caz să poată fi extins la cei aproximativ 33.3 millioane de bolnavi de HIV din întreaga lume.

Cu toate acestea, descoperirea încurajează cercetările pentru găsirea unui tratament pentru această teribilă boală, declara Dr. Jay Levy, unul dintre cei care a descoperit virusul HIV în urmă cu peste 30 de ani, atunci când un tratament pentru HIV era de neimaginat.

Sursa: U.S News. The Lookout

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu