sâmbătă, 7 aprilie 2012

Proteste antiguvernamentale continuă să zguduie Siria. Damascul a devenit un oraş fantomă


Relatare din Damasc a reporterului BBC, Lyse Doucet

Soldații stau de gardă la filtrele instalate în Douma, o suburbie a capitalei Siriene, Damasc, controlând cu strictețe fiecare trecător. Autobuzele armatei sunt plasate în imediata apropiere a filtrelor, gata să intervină la cel mai mic semn.

După aceste puncte de trecere, tot mai mulți soldați cu arme automate pot fi văzuți. Îmbrăcați în haine kaki de camuflaj, supravegheză cu vigilență fiecare locuință. În această suburbie a Damscului, Douoma, au avut loc proteste zilnice împotriva regimului condus de președintele Bashar al-Assad. Trecătorii trec grăbiți pentru a nu fi banuiți de intenții care s-ar putea mai apoi dovedi periculoase pentru ei. Pătrunzând mai adânc în această zonă, locul începe să devină mai aglomerat, iar numărul soldaților înarmați crește.

Oficialii sirieni susțin că grupurile de protestatari aparțin nu cetățenilor, ci bandelor de huligani înarmați. Acest fapt, susțin ei, îi îndpreptățește să folosească forța împotriva acestora, având dreptul sa deschidă foc fără somație.

Au existat numeroase proteste ale comunității internaționale îndreptate împotriva măsurilor abuzive de înăbușire a mișcărilor de protest împotriva guvernului aflat la putere, însă toate s-au lovit de argumentele conducerii siriene care susține că nu poporul este cel care protestează, ci grupări înarmate care doresc destabilizarea statului.

Îndreptânu-ne către o moschee, își face instantaneu apariția un grup de tineri scandând ”Libertate!” și agitându-și telefoanele mobile în aer declarând: ”Acestea sunt armele noastre!”. La câteva minute își face apariția şi un grup de soldați care împrăștie mulțimea, amenințându-ne să plecăm dacă dorim să fim în siguranță.

În momentul de față atât Statele Unite sau țări din Europa, cât și state altădată aliate tradiționale ale Siriei, cum ar fi țara vecină, Turcia sau Arabia Saudită, desfășoară presiuni asupra regimului președintelui al-Assad pentru a ceda puterea.

Până în momentul de față nu există semne care să sugereze că președintele Sirian ar intenționa să demisioneze. Deși în momentul de față a rămas cu puțini aliați, Iranul fiind cel mai important dintre aceștia, presiunea continuă să crească atât din interior cât si din plan extern. Consiliul de Securitate al ONU ia în considerare adoptarea unei rezoluții prin care să oblige statul Sirian să accepte judecarea abuzurilor împotriva demonstranților la Tribunalul Penal Internațional.

În condițiile în care majoritatea guvernelor își retrag sprijinul pentru actualul președinte sirian, s-ar părea că este doar o chestiune de timp până când acesta va renunța la funcția pe care o deține.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu