vineri, 6 aprilie 2012

Celule stem obţinute prin clonare umană


Cercetătorii susțin că au folosit o formă de clonare pentru a crea celule stem personalizate.

Celulele stem au un potențial uriaș în medicină, de vreme ce ele se pot transforma în orice fel ce celulă, permițând refacerea țesuturilor afectate de diverse afecținui sau accidente.

Cu toate acestea, celulele stem clonate conțin cromozomi atât de la adult, cât și de la embrion. Tehnica folosită: transferul nuclear de celule somatice este faimoasă din 1997, atunci când oaia Dolly a devenit primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă.

În trecut, un cercetător sud-coreean, Hwang Woo-suk, a declarat că a reușit să obțină celule stem din embrioni umani, dar s-a dovedit în final că acesta falsificase probele.

Dr. Dieter Egli, cel care a condus prezentul experiment, lucrează la laboratorul fundației pentrucelule stem din New York, iar acesta declară că realizarea grupului pe care el îl conduce este una deosebit de importantă. El a mai declarat că în trecut au mai existat grupuri care au încercat această metodă, însă toți au eșuat. În articolul original, publicat în prestigioasa revistă Nature, Dieter Egli declară că și grupul său a eșuat la început, deoarece au folosit tehnicile tradiționale.

Aceștia au încercat la început să elimine în totalitate materialul genetic al embrionului și să-l înlocuiască cu cromozomi dintr-o celulă a pielii. În acest caz, diviziunea celulară se oprea după aproximativ 12 cicluri. Acum, însă, au lăsat materialul genetic al embrionului nemodificat și au adăugat cromozomii extrași din celulele pielii. În acest fel ei au reușit să obțină sursa de celule stem.

Cercetatorul Dieter Egli a declarat că aceste celule nu sunt încă pentru uz terapeutic și că pe viitor, grupul său va încerca să realizeze celule stem care să conțină doar materialul genetic al donatorului.

Profesorul Mary Herbert de la Institutul de Cercetări pentru îmbătrânire declară că această descoperire nu reprezintă o soluție în sine, dar marchează un pas deosebit de important în realizarea de celule step pentru uz terapeutic, care ar revoluționa medicina actuală.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu