sâmbătă, 7 aprilie 2012

Dovezi clare: Iranul, ţara armelor nucleare!


În cuvintele seci şi totuşi precaute, raportul de marţi al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) reprezintă o indicaţie serioasă asupra activităţilor nucleare dezvoltate de Iran. Se pare că în sfârşit Teheranul are nişte întrebări foarte serioase la care trebuie să găsească răspunsuri credibile.

Agenţia declară că încă din 2002 a devenit tot mai preocupată de ,,posibila existenţă în Iran a unor activităţi nucleare nedeclarate, implicând organizaţii ce au legătură cu structurile militare, activităţi ce sunt legate de dezvoltarea de focoase nucleare”.

Frazeologia se păstrează pe un ton ponderat însă mesajul este cât se poate de clar.După opinia AIEA, Iranul a desfăşurat activităţi de cercetare pentru a produce o bombă nucleară, pentru a înarma una din rachetele sale cu rază lungă de acţiune. Subiectul este de o lungă bucată de vreme cauza acuzelor reciproce dintre Iran pe de o parte şi Israel, Statele Unite şi Marea Britanie pe de altă parte. Desigur, Iranul susţine ca nu posedă un program militar nuclear, iar activităţile nucleare sunt legate exclusiv de interese civile.

Însă temerile AIEA sunt altele. Agenţia, continua raportul ,,are ingrijorari serioase privind posibila dimensiune militară a programului nuclear Iranian”. AIEA crede că informaţiile sale sunt credibile şi caută deasemenea să argumenteze de ce atât sursele de informare cât şi motivul pentru care crede acestea sunt adevărate.

Iranul, se menţionează în raport ca ,,a desfăşurat activităţi semnificative pentru dezvoltarea unui dispozitiv exploziv nuclear”. Până în 2003 aceste activităţi au făcut parte dintr-un program bine organizat, însă agenţia menţionează că se poate ca unele dintre acestea să continuie şi în prezent.

Ce este nou atât la acest raport cât şi la forma sa de prezentare, este detalierea fără precedent atât a activităţilor nucleare desfăşurate de Iran începând cu 2002 cât şi a tuturor organizaţiilor responsabile de desfăşurarea acestor investigaţii până în prezent.

Deasemenea, există o secţiune intitulată ,,Credibilitatea Informaţiilor” în care se explică cum documentele doveditoare au intrat în posesia agenţiei şi de unde provine acesta. În mod suplimentar, faţă de o serie de documente primite din partea Statelor Unite în anul 2005 în care se dovedeşte faptul că Iranul a testat dispozitive explozive precum şi dovezi despre existenţa unui vehicul care să poartă rachete cu raza lunga de acţiune, agenţia mentionează că a mai primit informaţii din partea a încă 10 state. Pe lângă acestea se mai adaugă imagini înregistrate din sateliţi, documente contabile, şi activităţi de cercetare de tip ,,open-source”.

Implicaţiile acestui raport rezidă în aceea că multe din bănuielile existente încă din anul 2003 sunt acum confirmate datorită preciziei şi detalierii atât a informaţiilor cât şi a surselor. Publicarea acestui raport a condus, aşa cum era de aşteptat şi după cum se vehiculase încă cu săptămâni în urmă, la aplicarea de sanţiuni internaţionale Iranului.

Atât Statele Unite cât şi Franţa şi Marea Britanie au cerut cu insistenţă aplicarea acestor sancţiuni. Rusia însă, prin vocea ministrului pentru afaceri externe, Gennady Gatilov a declarat pentru agenţia de presa Interfax că se opune aplicării de sancţiuni internaţionale suplimentare.

Deoarece Iranul insistă că programul său nuclear are scopuri exclusiv paşnice, şi deoarece China nu şi-a formulat încă un punct de vedere, este de aşteptat o tensionare a scenei politice internaţionale în zilele ce urmează.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu