sâmbătă, 7 aprilie 2012

Tensiuni între Teheran, Israel şi Statele Unite

Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Teheran,Washington şi Londra, ministrul iranian de externe declară că Statele Unite ,,şi-au pierdut întelepciunea şi prudenţa” atunci când se exprimă cu privire la progamul nuclear iranian.

Iranul a avertizat Statele Unite să nu plaseze cele două ţări pe poziţii divergente în ceea ce priveşte programul iranian de îmbogăţire a uraniului, pentru că oricum situaţia este destul de tensionată la nivel internaţional. Situaţia tensionată este amplificată de îngrijorarea tot mai mare că în Orientul Mijlociu să nu izbucnească un nou conflict.

În acest sens, ministrul iranain de externe, Ali Akbar Salehi, a vorbit despre informaţii pe care acesta la posedă în legatură cu faptul că premierul israelian, Benyamin Netanyahu, ar fi încercat să adune sprijin în favoarea unei intervenţii armate asupra Iranului.

Publicaţia britanică The Guardian a dat publicităţii faptul că Marea Britanie are deja planuri militare de a se alătura forţelor americane într-o posibilă campanie aeriană şi navală împotriva bazelor militare iraniene.

Aceste dezvăluiri au facut ca NATO să insiste într-o declaraţie publicată joi, 27 septembrie 2011, asupra faptului că nu va juca nici un rol într-o posibilă acţiune militară îndreptată împotriva Iranului. Declaraţia oficialilor NATO a provocat reacţia ministrului de externe iranian care a insistat că orice atac din partea Statelor Unite sau Israelului va genera o reacţie imediată din partea ţării sale.

,,Din păcate Statele Unite şi-au pierdut întelepciunea şi prudenţa în ceea ce priveşte chestiunile internaţionale”, a declarat acesta reporterilor în timpul unei vizite în Libia. Aceasta a mai adăugat faptul că ,,Desigur suntem pregătiţi pentru ce este mai rău, însă sperăm ca aceste ţări să se gândească de două ori înainte de a se pune într-o situaţie de conflict cu noi”.

Într-un interviu separat acordat unui ziar turc, Salehi a afirmat că Iranul este gata de război cu Israelul ,,Auzim de astfel de ameninţări în continuu de peste 8 ani. Naţiunea noastră este unită şi suntem foarte siguri în ceea ce ne priveşte. Suntem pregătiţi să ne apărăm ţara”.

Presiunile asupra Iranului au crescut după ce mai multe acuze au fost aduse Iranului pentru implicare într-un posibil complot împotriva ambasadorului saudit la Washington. Casa Albă insistă că Iranul se află în spatele acestui conflict, însă Teheranul neagă orice implicare.

Episodul a adăugat temeri suplimentare ale Statelor Unite privitor la programul nuclear iranian de îmbogăţire a uraniului. Serviciile de informaţii americane susţin că anumite echipamente iraniene sunt capabile să producă uraniu de o calitate comparabilă cu cel folosit în fabricarea armelor într-una din bazele militare situată în regiunea Qom, la aproximativ 100 km sud-vest de Teheran.

Autoritatea Intenţională pentru Energie Atomică va da publicităţii ultimele concluzii asupra programului nuclear iranian, în funcţie de care, cel mai probabil, atât Israelul, cât şi Statele Unite, îşi vor contura o opinie clară în ceea ce priveşte strategia faţă de Iran.


Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu