vineri, 6 aprilie 2012

Clericul islamist, Anwar-al-Awlaki, a fost ucis în Yemen


Oficialii administrației Statelor Unite au confirmat prin vocea Ministrului Apărării, în cursul acestei zile, faptul că Anwar-al- Awlaki, un important lider radical islamic din Yemen, a fost ucis. Liderul musulman ar fi fost suspectat pentru colaborare cu rețeaua teroristă al-Qaeda. Awlaki, născut în Statele Unite din descendenți yemeniți, a exercitat o puternică influență în această țară, începând cu luna decembrie a anului 2007.

Statele Unite l-ar fi numit pe acesta un terorist dat în urmărire generală pentru rolul jucat în mai multe atacuri teroriste și totodată s-a afirmat faptul că președintele Statelor Unite, Barak Obama ar fi ordonat personal uciderea sa. Afirmația Ministrului Apărarii a anunțat doar faptul că acesta a murit împreună cu un număr de însoțitori de-ai săi, fără a oferi detalii suplimentare despre moartea acestuia.

Pe de altă parte, surse tribale din Yemen au afirmat pentru agenția de presă AFP că Awlaki a fost omorât în cursul unui raid aerian desfășurat în estul regiunii Marib, zonă cunoscută ca fiind un bastion al organizaţiei Al-Quaeda. Nu este încă foarte clar dacă acesta a fost ucis de către forțele americane sau de către cele aparținând statului Yemen. Moartea lui Anwar al-Awlaki a fost anunțată și la postul de televiziune al statului Yemen.

Corespondentul BBC pe probleme de securitate, Gordon Correra, declara că dacă este confirmată, dispariția lui Awlaki este una semnificativă deoarece acesta era cunoscut pentru abilitatea sa specială de a instiga persoane susceptibile de puncte de vedere radicale, folosind toate canalele mediatice (radio, presă scrisă, televiziune).

Dispariția liderului muslman vine pe fondul îngrijorărilor exprimate de Washington legate de impactul crizei politice asupra capacității Yemenului de a-i urmări pe militanții al-Quaeda. Președintele acestei țari, Ali Abdullah Saleh, trebuie să facă în prezent față unui val amplu de proteste, însoțite de o insurecție armată a unor forțe militare renegate și a unor membri din diverse triburi. Saleh, care în urmă cu trei luni a fost rănit în urma unui atac asupra resedinței sale, s-a întors în țară abia în urmă cu o săptămână din Arabia Saudită, unde a urmat un program de refacere.

Awlaki este descris de oficialii americani ca un lider cheie al rețelei Al-Quaeda în Peninsula Arabă. A fost implicat în savârșirea omorurilor de la baza americană Fort Hood din Texas, în încercarea de deturnare a unui avion în 2009 în Detroit și în încercarea eșuată de atac cu bombă în Times Square din New York. De asemenea, el a fost imamul moscheii din San Diego în anii 90, iar doi dintre atentatorii de la 11 Septembrie frecventau această moschee. În urmă cu câteva săptămâni a supraviețuit unui atac în provincia Sabwa, în urma căruia cel puțin 30 de militanți islamiști au fost uciși.

Apărătorii lui Yusuf Naderkhani sunt optimiști

Avocatul Mohammad Ali Dadkhah își exprimă optimismul legat de verdictul judecătorilor care l-au condamnat pe Yusuf Naderkhani la moarte prin spânzurare, pentru apostazie. Doctorul Yusuf Nederhani, care lucrează pentru misiunea umanitară a Marii Britanii în Iran este creștin, însă avocatul său declară ca sunt 98% șanse ca să fie achitat dacă renunță la religia creștină. În momentul de față acesta refuză să facă acest lucru.

Până în prezent s-a înregistrat un număr mare de apeluri internaționale pentru clemență în cazul lui Naderkhani. În vârstă de 30 de ani, acesta s-a convertit la creştinism, când avea vârsta de 19 ani. A fost arestat în 2009 și condamnat la moarte de către un tribunal iranian.

Fostul episcop anglican de Rochester, Michael Nazir-Ali, declară că nu l-ar putea sfătui pe Yusuf Nederkani să renunțe la punctul său de vedere: ”În calitate de creștin nu pot face acest lucru”, a declarat acesta pentru postul de radio BBC. Acesta a mai declarat că în câteva rânduri și el s-a găsit în situații similar, iar sfatul pe care îl oferă doctorului Naderkahni este acela de a avea ”forță și curaj”.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu