vineri, 6 aprilie 2012

Turcia cere oprirea violenţelor în Siria


Ministrul afacerilor externe, turcul Ahmet Davutoglu, se află în Siria pentru a cere stoparea violenţelor cu care această ţară îşi înăbuşă demonstranţii împotriva regimului condus de către preşedintele Bashar al-Assad.

Vizita ministrului vine după ce Arabia Saudită, Bahrain şi Kuweit şi-au retras deja ambasadorii din capitala Siriană, Damasc, în semn de protest faţă de intervenţia violentă a forţelor de ordine.

Cel puțin 50 de sirieni au fost ucişi duminică într-un atac al forţelor de ordine ce a avut loc asupra protestatarilor, fapt care a atras proteste puternice din partea unuia dintre cele mai influente state din regiune, Arabia Saudită.

Regele saudit Abdullah l-a chemat pe ambasadorul aflat la Damasc pentru consultări. Retragerea ambasadorului a fost comentată de către regele saudit ca fiind o alegere între “înţelepciune” şi perspectiva de a fi “îngropaţi în haos” , într-o luare de poziţie radicală, fără precedent până în prezent în lumea arabă.

Observatorii sirieni pentru Drepturile Omului declară că de la violenţele de duminică au mai fost ucise înca 14 persoane.

Primul ministru turc, Tayyip Erdogan declară că şi-a pierdut răbdarea în faţa “sălbăticiei” forţelor de ordine siriene ce a scos astăzi tancurile pentru a înăbuşi manifestaţiile împotriva regimului de la Damasc.

Reacţia Turciei este foarte important, deoarece primul ministru turc are o relaţie călduroasă cu preşedintele al-Assad şi până în prezent, guvernul de la Ankara a făcut doar apeluri paşnice “în spiritul prieteniei’ dintre reprezentanţii acestor state. Primul ministru turc continuă, subliniind că Turcia este foarte aproape să se alăture celorlalte ţări care-l condamnă pe preşedintele Bashar al-Assad, neexluzând varianta unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU împotriva Siriei.

Într-un comunicat oficial dat publicităţii la sfârşitul săptămânii, primul ministru turc a declarat că din punctul de vedere al Turciei, criza din Siria constituie aproape o chestiune internă, de vreme ce aceste două state împart o graniţă de peste 800km.

De asemena, în Turcia se înregistrează o puternică susţinere a demonstraţiilor, dacă luăm în calcul că cei mai multi dintre aceştia sunt musulmani suniţi, ca şi majoritatea turcă de altfel.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu