vineri, 6 aprilie 2012

Europa cuprinsă de isteria E.coli




HAMBURG, Germania – “Terifianta epidemie de E. Coli, care s-a răspândit în întreaga Europă, se pare că a fost cauzată de legumele crescute la o fermă de produse organice din Germania”, a declarat duminică un oficial din Ministerul Agriculturii din aceeaşi ţară. Epidemia a făcut până în prezent cel puţin 22 de victime, iar peste 2200 de persoane au fost contaminate.

Testele preliminare au indicat mugurii de fasole ca posibilă sursă a bacteriei, dar şi alte legume dintr-o fermă din regiunea Uelzen, situată între nordul oraşului Hamburg şi Hanovra.

“E. coli a condus la infectarea a cel puţin 5 regiuni germane”, a declarat ministrul agriculturii din Saxonia Inferioară, Gert Lindemann.

"În ultimile câteva ore au existat tot mai mulţi indici care au condus către această fermă", a adăugat Lindemann.

• “Mai multe restaurante implicate în ceea ce în prezent este cunoscută ca fiind cea mai gravă epidemie cu bacteria E. coli din istoria modernă au comandat acest tip de legumă care este folosită în special în prepararea salatelor”, a declarat Gert Hahne, purtătorul de cuvânt al lui Lindemann, pentru agenţia de presă Associated Press.

• “Rezultatele finale ale testelor vor fi gata luni”, spune Lindemann.

Panică în rândul populaţiei

În ultimile zile, pe măsură ce oficiali din Ministerul German al Sănătaţii au încercat să identifice sursa acestei neobişnuit de periculoase epidemii, suspiciunile au căzut asupra salatei, castraveţilor şi roşiilor posibil importate din Spania. Fermierii spanioli s-au plâns de faptul că aceste zvonuri au avut un efect devastator în plan financiar. Dietrich Benni, unul dintre locuitorii din vecinătatea fermei se declara speriat de faptul că epidemia a izbucnit atât de aproape de el şi adăugă mai departe: "De acum încolo nu voi mai consuma mâncare organică."

Ferma închisă în ancheta epidemiei de E.coli

“Ferma a fost închisă duminică şi toate produsele sale retrase de pe piaţă, incluzând ierburile proaspete, fructele, florile şi cartofii. De asemenea, doi dintre angajaţii fermei au fost infectaţi cu E. coli.”, a declarat Lindemann. El a mai adăugat că asupra a 18 feluri diferite de amestecuri de mlădiţe cultivate la aceeaşi fermă planează suspiciuni. Dintre acestea fac parte mugurii de fasole, mazăre, brocoli, usturoi şi ridichi.

Condiţiile de contaminare a produselor organice cu E.coli

Lindmann a adăugat că mediul în care acestea sunt cultivate şi crescute (mediu umed şi temperatura de 38 de grade) constituie mediul ideal pentru dezvoltarea şi multiplicarea bacteriei.

Conform spuselor sale, una dintre cauzele contaminării este fie că apa cu care au fost hrănite plantele a fost infestată, fie seminţele provenind din Germania şi din alte ţări au conţinut germeni de E.coli. Varianta infestării datorită folosirii îngrăşământului natural a fost şi aceasta exclusă, deoarece fermierii nu folosesc acest tip de îngrăşământ.

Restricţii în consumul de alimente organice

Lindemann a avertizat populaţia germană să nu consume muguri de nici un fel, cel puţin până la obţinerea altor informaţii. Autorităţile nu au putut exclude şi identifica alte posibile cauze ale acestei epidemii şi au adăugat roşiile, castraveţii şi salata verde pe lista alimentelor de evitat pentru moment.

Jurnalişti de la agenţia de presă Associated Press au mers la ferma bănuită a fi pornit infestarea, însă nimeni nu a fost disponibil pentru a discuta cu aceştia.

Reamintim că epidemia se datorează unui tip foarte agresiv şi foarte toxic de bacterie E.coli, nemaiîntâlnită de oamenii de ştiinţă până în prezent.

Bacteria E. coli poate fi găsită în fecalele umane, precum şi în bălegarul pe care fermierii îl folosesc adesea ca îngrăşământ natural.

Mugurii de plante au mai fost implicaţi în alte epidemii de acest tip, în special una în Japonia, în 1996, în urma căreia 12 persoane au murit şi alte 12000 s-au îmbolnăvit.

Şeful Centrulul Naţional de Control al Bolilor din Germania a anunţat că numărul deceselor datorate acestei bacterii este în prezent de 22. 21 în Germania şi o persoană în Suedia. Alte 2153 de persoane au fost îmbolnăvite, incluzând şi un numar de 627 de persoane care au dezvoltat o formă foarte rară a acestei infecţii ce cauzează insuficienţă renală. Alte zece ţări din Uniunea Europeana şi Statele Unite au raportat peste 90 de îmbolnăviri.

Duminica trecută, ministrul german al sănătaţii a acuzat în timpul unei vizite la spitalul din Hamburg, modul defectuos şi cu multe nereguli în care cei responsabili de gestionarea crizei se ocupă de caz.

Comentariile ministrului german al sănătaţii a venit după nenumărate plângeri ale pacienţilor, raportând starea de haos şi condiţiile neigienice de la acelaşi spital (Centrul Medical Universitar din Hamburg).

Sâmbătă, Bahr a admis faptul că spitalele din nordul Germaniei au fost supraaglomerate, având mari probleme în a asigura servicii medicale şi paturi bolnavilor internaţi acolo.

O pacientă acuză spitalul din Hamburg de neglijenţă

Potrivit spuselor unei paciente care a spravieţuit epidemiei, condiţiile de igienă erau unele extrem de precare, aceasta acuzând crampe puternice şi diaree cu sânge, nefiind singura în această situaţie. Nicoletta Pabst, în vârstă de 41 de ani, a declarat pentru Associated Press următoarele: "Toţi sufeream de aceleaşi simptome şi la camera de gradă nu existau decât două toalete: una pentru bărbaţi şi una pentru femei. Dacă nu aş fi fost bolnavă şi doar aş fi însoţit pe cineva, sigur m-aş fi îmbolnăvit din cauza condiţiilor de igienă de acolo."

Începând cu data de 2 mai, atunci când criza s-a instalat, atât doctorii, cât şi asistentele medicale lucrează în regim prelungit pentru a face faţă numărului mare de bolnavi care se prezintă la spital zilnic.

Maria Ciopată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu